top of page
Search

Što je Altseason?
U svijetu ulaganja prepoznajemo tri glavne faze tržišta:


  • Bull Market - Kad se zeleni

  • Bear Market - Kad se crveni

  • Consolidation - Horizontalno kretanje


U kriptovalutama, bullmarket je označen takozvanim Altseason-om.

Altcoin sezona (skraćeno alt sezona) je vrijeme na kripto tržištu na kojem alternativni coini imaju tendenciju nadmašiti vodeću kriptovalutu: Bitcoin.


Alternativni coinovi, ili altcoini, izraz je koji se općenito koristi za označavanje bilo koje kriptovalute koja nije Bitcoin.

Dakle, svako razdoblje na tržištu u kojem većina altcoina donosi veću dobit od Bitcoina naziva se alt-sezona.

Ovo razdoblje također obično obilježava pad omjera dominacije Bitcoina na cjelokupnom tržištu.

Altseason obično je rezultat novog trenda u industriji kriptovaluta koji rezultira stvaranjem mnogih novih coina.


Na primjer, u 2017. porast Initial coin offering (ICO) otvorio je novi put za startup-e u prikupljanju sredstava čak i kad nisu imali radni proizvod. Na tržište je ušlo mnogo novih coinova, a s rastom cijena alt tržište je imalo veliki porast. Bilo je otprilike 4000 kriptovaluta, čija je vrijednost smanjila razinu dominacije Bitcoina.


Kako se stvari mogu pokazati, više od 90% projekata koji su pokrenuti te godine pokazalo se lažnim, a mnogi kasni investitori izgubili su svoj novac, što je doprinijelo Bear Marketu kriptovaluta 2018. godine.

2020., porast decentraliziranih financija (DeFi) i nezamjenjivih token (NFT) dovelo je do stvaranja još više kriptovaluta.


Ideja DeFi -a je pružiti financijske proizvode koji rade neovisno o posredniku. Stvaraju se novi coini za napajanje takvih proizvoda, a neki projekti imaju čak 2-3 coina za svoje korisnike.


Ne postoji savršen pokazatelj nadolazeće alt-sezone. Međutim, Blockchain Center pruža alat za mjerenje osjećaja na tržištu i utvrđivanje je li tržište u Bitcoin-u ili u zamjenskoj sezoni. Veliki indikator tome je i BTC dominance, koji padom ispod 45% najavljuje Altseason.

https://www.blockchaincenter.net/altcoin-season-index/


Logično je da transfer likvidnosti iz Bitcoina u manje kripto valute može se iskoristiti za stvaranje veće kripto imovine.

Kako mogu vidjeti da li je Altseason počeo?


Vjeruj mi, to se nemože promašiti. Altseason je označen tkz "Glupim novcem" - u kripto slang-u glup novac znači kada ljudi koji nemaju pojma što rade počinju ulagati. Altcoin-ovi u njihovoj sezoni znaju imati eksponencijalno rast.


Treba imati isto tako na pameti da većina tih coinova neće više biti za 4 godine.

Zašto?

Zato što puno startup-ova iskoriste novac koji se ulaže u Altseason kako bi pokrenuli svoje projekte koji večinom su slabo zamišljeni.

Naknadno kada slijedi Bear Market tržište se počisti i ostanu isključivo oni najjači - slično kao što je u evoluciji.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page