top of page
Search

Bitcoin vs. Zlato



Najbitnija sličnost zlata i bitcoina je to što za oboje postoji vrlo ograničena ponuda na tržištu. Kod zlata je ta ograničenost ponude uvjetovana ograničenom količinom tog metala u prirodi, dok je kod bitcoina ograničenost umjetno generirana kada se bitcoin stvarao.👇


Cijena bitcoina kreće se znatno volatilnije na dnevnoj bazi od cijene zlata, odnosno njene promjene mogu biti puno veće u kratkom roku. Ta činjenica ima dvije implikacije: prva je da je na bitcoinu u pravilu veća mogućnost doći do zarade💸💸 u kratkom roku, a druga je da je bitcoin zbog toga rizičniji oblik ulaganja pa može donijeti i veće gubitke.👎👎


Upravo je zbog toga bitcoin privlačan za mnoge špekulante kojima je cilj trgovanjem u kratkom roku zaraditi na razlici cijene, dok je zlato više namijenjeno za dugoročnu štednju, odnosno zadržavanje vrijednosti kroz godine. Naravno, moguće je i da zlatu cijena znatno fluktuira u kratkom roku, ali te su fluktuacije u pravilu rijeđe i manje nego kod kriptovaluta.

Možemo reći da je bitcoin pogodniji za kratkoročno špekuliranje s novcima koje možete priuštiti izgubiti, s obzirom da nudi mogućnost znatno veće zarade, ali uz veći rizik. Investicijsko zlato bolji je izbor za investitore koji ulažu i štede na dugi rok i žele svoju imovinu sačuvati od inflacije i nepovoljnih ekonomskih pojava, a u isto vrijeme imati potpunu kontrolu nad tom imovinom bez poreznih opterećenja.

U svakom slučaju, ulaganje u zlato ne mora biti prepreka ulaganju u bitcoin, i obrnuto. Sve je više investitora koji u svojem portfelju drže i plemenite metale i kriptoimovinu, a udio pojedinog oblika imovine ovisi o investitorovom apetitu za rizikom i osobnim preferencijama.


8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page