top of page
Search

📉 Support & Resistance 📈


Terminologija:

👉 Support ili Podrška je razina cijene na kojoj se može očekivati ​​zaustavljanje pada zbog koncentracije potražnje i interesa za kupnju.

👉 Resistance je takozvana zona otpora. Razina cijene nad kojom dotična imovina ima otežani rast. Nastaje zbog povećane prodaje kada je cijena porasla.

Vrijeme određenih "trade-anja" temelji se na uvjerenju da se zone podrške i otpora neće slomiti.

Bez obzira je li cijena zaustavljena razinom podrške, otpora ili se probija kroz te zone, trader-i se mogu "kladiti" u smjeru i mogu brzo utvrditi jesu li točni. Ako se cijena kreće u pogrešnom smjeru (u slučaju probijanje zone podrške ili otpora), pozicija se može zatvoriti uz mali gubitak ❌

Međutim, ako se cijena kreće u pravom smjeru, taj bi potez mogao biti značajan i jako profitabilan 👍 ✅

Uglavnom, možemo reći da su support i resistance psihološke barijere po kojima se dotična imovina kreće i te zone možemo prepoznati gledajući graf u zonama gdje se najčešće cijena zaustavila i promijenila smjer.

PRIMJER BTC 👇

Prije nekoliko dana, kada smo napravili kratku analizu o BTC, najavili smo da postoji resistance (otpor) u zoni 42K.

Potvrdili smo to nakon što je BTC imao rast od 12% (32K -> 41K).

Takvi indikatori su ključni jer nas informiraju o tome kada bi trebali ulaziti i izlaziti iz trade-a. Možemo zaključiti da ukoliko je Štef (naš najdraži fiktivni trader) kupio BTC na 32K i prodao na 41K, može slobodno čekati da BTC prijeđe 42K kako bi napravio sljedeći potez.

Bilo bi mu bolje da uzme profit i čeka, te promatra cijenu zato što bi rizik u toj zoni sada bio puno veći nego inače (mi ne znamo hoće li se cijena odbiti ili probiti zonu). A cilj svakog trader-a, osim zarade, je kontrolirati rizik gubitka 👌

*tekst je informativnog karaktera i nije financijski savjet


2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page