top of page
Search

Crypto Use Case

Koja je korist svega ovoga?! 🤔


Jako dobro pitanje. U životu valja biti kritičan. U doba gdje prijenos informacije je brži nego ikad, najveća vrlina je znati spoznati što je istinito a što nije 👍


👉 Tako i s kriptom.


Use Case je jedan poslovni termin koji upravo daje odgovor na gore navedeno pitanje. Možemo ga prevoditi kao “Upotreba”.

Use Case kripto valuta, to jest cijele blockchain tehnologije, može nam pomoći da bolje shvatimo korist svega toga.


U sljedećem periodu ćemo napraviti jednu kratku seriju kako se Blockchain može koristiti u stvarnom svijetu.

Danas ćemo dati jedan primjer gdje ćeš shvatiti zašto se kaže da je Blockchain disruptivna ili remetilačka tehnologija.


UBER

Svi smo jedanput barem vozili s njima. Svima nam paše kako možemo u jednom kliku naručiti taksi, a ponekad nam ide na živce i to što taksisti previše pričaju, al kaj ćeš😀… većina su dragi ljudi.


Poslovni model Ubera je jednostavan: Oni ne posjeduju nijednog taksista i nijednog auta. Ne plaćaju nikakva osiguranja za te radnike. Svaki taksist sebi odredi kad želi raditi i po tome prima novčanu zaslugu, od čega Uber naravno traži komisiju budući da omogućuje platformu preko koje se taj način rada može ostvariti. Oni čak određuju početnu cijenu(Base cost), koja se zapravo naplati čim netko sjedne u auto te određuju koliko je cijena za svaki kilometer ili minutu. Ta cijena isto zna varirati ovisno o ponudi i potražnji ili proporciji između vozača (ponuda) i putnika (potražnja). Ovaj poslovni model se zove❗ "On Demand”❗ i postao je popularan otkad je stvoren Uber (iako postoje i prijašnji slični primjeri), te nastavio evoluirati u druge industrije, tako da danas imamo Pauza.hr, Glovo, Bolt, Wolt… i mnogo drugih.


Radnici su nažalost jako ukinuti😒, iako puno njih kaže da se može dobro zaraditi. No, kad gledamo putanje kako zarada od korisnika do vozača ide onda ćemo se uvjeriti da nije baš fer rješenje 👎

Korisnik plati za uslugu vožnje, vozač prima novac, od toga Uber najprije uzima svojih 20%(ne provjerena informacija), nakon toga budući da većina vozača nemaju obrt ili možda čak svoje vozilo onda moraju se prijaviti kod dodatnog posrednika koji će im omogućiti da mogu legalno biti čisti.


U kratkim riječima, između korisnika usluge i vozača ima dva parazita koji sišu novac od vozača.

TU NASTUPA BLOCKCHAIN‼️‼️ (aplauz…)


Zamisli sada da se ti i tvoj vozač možete međusobom dogovoriti, potpuno legalno i sigurno bez potrebe ikakvog posrednika, ili više njih.

U takvom okruženju, vozač bi mogao dobiti 100% zarade, od koje bi se odvojilo možda manje od 1% za održavanje sustava i cijele zajednice.

Zar nije to divno? 😁

Takve aplikacije su stvarne i upravo se kreiraju u mnogim sferama gdje imaju stvarnu korist.


Etheruem je jedna blockchain tehnologija koja upravo to omogućuje - kreiranje takozvanih Dapps (Decentraliziranih aplikacija).


Zato kažemo da je Blockchain remeti dosadašnju tehnologiju i kreira jednu kreativnu destrukciju, gdje se stare i ne konvencijonalne tehnologije zamjenjuju s novim, sigurnijim, optimiziranijim tehnologijama koje pomažu potrošačima i onima koji nude usluge ili proizvode.

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page