top of page
Search

Kako kreirati kripto portfolio?

Kako kreirati kripto portfolio?

Što je portfolio? 🤔

Portfolio smatramo kolekciju financijskih imovina kao dionice, nekretnine, bond-ovi, komoditet (Zlato i sličnih dobara), kriptovalute, itd.

U kripto svijetu, sastav portfolio je značajan kada razmišljamo o zaradi. Ako raspodjela kriptovaluta nije bazirana na znanju i istraživanju može uzrokovati gubitak, stoga u ovom članku ukratko ćemo objasniti nekoliko bitne stavke koje moraš znati prije nego raspodjeliš svoju kripto imovinu.

Najprije, podijelit ćemo portfolio u nekoliko vrsta ovisno o njihovoj svrsi:👉 Agresivni portfolio:

Kažemo da je agresivni zato što je usmjeren u prema principu “High risk/High reward” ili veliki rizik i velika mogućnost zarade. U kripto bi mogli reći da je to ulaganje u manje poznate projekte ili projekti koje generalno imaju mali market cap, pripadaju takvom portfolio.

👉 Defanzivni portfolio:

U jednostavnim riječima, obrnuto od prethodnog. Dakle ukoliko sastav portfolia sadržava dobro istražene projekti koji su manje volatilni (manje osciliraju), to nazivamo defanzivno ulaganje ili defanzivni portfolio.

Ova podjela portfolio je napravljena po strategiji ulaganja. Jedna i druga se razlikuju o veličini rizika koji je uključen u tom ulaganju i viziji ulagača.

Kako bi bolje znali upravljati rizikom svojeg portfolio trebamo uzeti u obzir i diversifikaciju.

Što je diverzifikacija❓

Diverzifikacija je jedna strategija upravljanja rizicima koja kombinira jedan širok spektar različitih investicijskih imovina.


Kako funkcionira diversifikacija❓

Jednostavno. Ukoliko je sav tvoj portfolio uložen u BTC, cijela tvoja investicija ovisi o njemu. Ukoliko Bitcoin raste, jednako raste i tvoja investicija, ali ukoliko pada i tvoj investicija će pasti linearno.

Kako bi smanjili mogućnost pada dodamo više kriptovaluta u portfolio kao npr. ETH, BNB, MATIC, itd., te na takav način ukoliko BTC pada (ili jedna od drugih kripto valuta) ostale valute imaju mogućnost taj gubitak izjednačiti njihovim rastom.

Primjer diverzificiranog portfolia... 👇

Kako bi imali jasniji uvid o tome kako poznati investicijski fondovi se služe diverzifikacijom uzet ćemo kao primjer ARK invest, tvrtka za upravljanje investicijama koja se fokusira isključivo na ometajuće inovacije i nudi investicijska rješenja investitorima koji traže dugoročni rast na javnim tržištima. Na sljedećem linku možete vidjeti njihov portfolio (oni se baziraju isključivo na dionice)

https://ark-funds.com/wp-content/fundsiteliterature/holdings/ARK_INNOVATION_ETF_ARKK_HOLDINGS.pdfNedostaci diverzifikacije 👇

Visoko diverzificirani portfolio je jednako težak za upravljati koliko je diverzificiran. Isto tako, postane skuplji - više valuta zahtijevaju više transakcije koje imaju svoje komisije.

Drugi nedostatak je što diverzifikacijom smanjujemo rizik, ali i moguću zaradu.

Ukratko ovo su najbitnije stvari koje trebaš znati o kreiranju i upravljanju portfoliom. Ukoliko i dalje neke stvari nisu jasne ili imaš pitanja slobodno se možeš javiti nama na mail balkan.crypto777@gmail.com

💡 Želimo naglasiti da na našoj webstranici možeš pronaći spremne portfolie za preuzeti. Naši portfoliji su razvrstani po različitim strategijama. Svaki taj portfolio je dio našeg ulaganja, tako da si možeš uštedjeti glavobolju i povjeriti se detaljno istraženim projektima ovisno o strategiji koju želiš pratiti.www.crypto-balkan.com

Peace out✌️


*nije financijski savjet

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page